Cez víkend odštartuje rozprávkový festival Kde bolo, tam bolo

04.06.2012 Bratislava

Bratislava 4. júna (TASR) – Po prvýkrát budú mať v Bratislave svoj festival aj deti. Počas najbližšieho víkendu 9. a 10. júna totiž odštartuje prvý ročník rozprávkového projektu Kde bolo, tam bolo. Deti sa napríklad naučia opraviť si hračky a svoju kreativitu si vyskúšajú na ôsmich workshopoch.

"V uponáhľanom svete sme sa rozhodli vytvoriť priestor, v ktorom sa sny detí stanú na chvíľu rozprávkovou skutočnosťou. Prenesieme sa do krajiny Kde bolo, tam bolo, v ktorej sa fantázii medze nekladú, kde vlk môže byť biely rocker a kde zmrzlina môže mať príchuť brokolice," povedala dnes na tlačovej konferencii spoluorganizátorka projektu, architektka Barbara Barčáková.

Kde bolo, tam bolo by sa mal stať každoročným detským rozprávkovým festivalom plným kreativity a invenčnosti so skrytými indíciami. "Tie majú slúžiť na odhalenie festivalového prekvapenia, ktorým náš rozprávkový víkend ukončíme," dodala ďalšia z organizátoriek, šéfredaktorka časopisu o bývaní a architektúre, Broňa Tarnócy.

Projekt odštartuje ranné čítanie rozprávok s hercom Romanom Pomajbom. Po ňom sa rozbehne séria workshopov a deti sa budú učiť od tých najpovolanejších. Športový bude mať na starosti Dušan Tittel a módny Fero Mikloško s make up artistkou Klárou Surdusovou. "Budeme sa učiť, čo všetko predchádza tomu, kým šaty skončia na móle. Vytvoríme päť kostýmov," povedal dnes Mikloško s tým, že deťom ukážu aj to, že Rumburak môže mať aj modré rifle a Červená čiapočka punkovú bundu.

Architektonický workshop bude prebiehať s piatimi slovenskými architektonickými ateliérmi a hlavnou architektkou mesta Ingrid Konrad. "Priority v detskom svete sú úplne jasné. Budem sa koncentrovať na to, čo deťom na verejnom priestore vadí," prezradila dnes Konrad. Hudobný workshop prebehne pod záštitou Divadla Úsmev a taktovkou Sisi Michalidesovej. Bude sa aj variť, a to s Jarom Židekom. Deti sa tiež naučia, ako recyklovať hračky, aby sa zo starých stali opäť nové. Počas festivalu bude prebiehať i trh chránených dielní pod taktovkou n.o. PRIMA a VSTÚPTE a záštitou Lucie Hablovičovej z OZ Svetluška, kde pripravia nádherné veci či vecičky.

Záštitu nad festivalom prevzala starostka Bratislavy - Staré Mesto Tatiana Rosová a podporil ho aj primátor Milan Ftáčnik. Všetci, ktorí majú záujem o festival, by mali svoje deti zaregistrovať na www.secretevents.eu. Podujatie je zdarma.
 

Vyberte región